באופן לא מפתיע, צוואה היא מסוג המסמכים המשפטיים שלרוב לא נוח לנו לדבר עליהם. המחשבה הלא נעימה על חלוקת הרכוש האישי לאחר המוות גורמת לאנשים לדחות את הליך קביעת חלוקת הרכוש, ואף לעתים מביאה לידי החלטה לא לערוך צוואה כלל.
ואולם לעתים קרובות הכללים שנקבעו בחוק הירושה אינם תואמים את רצונו של המוריש, ולכן במצבים שונים, לעריכת צוואה קיימת חשיבות ראשונה במעלה לקיום משאלת ליבו האחרונה של המוריש.
כידוע, במקרה שבו לא נערכת צוואה (או שנקבע על ידי בית משפט כי הצוואה אינה תקפה בשל סיבות שונות), יחולק רכושו של המוריש בהתאם לכללים אשר נקבעו בחוק הירושה, תשכ”ה – 1965 (“חוק הירושה“). ואולם לעתים קרובות הכללים שנקבעו בחוק הירושה אינם תואמים את רצונו של המוריש, ולכן במצבים שונים, לעריכת צוואה קיימת חשיבות ראשונה במעלה לקיום משאלת ליבו האחרונה של המוריש.
בחוק הירושה, היורשים הטבעיים הם משפחתו של המוריש וחלקם ברכוש נקבע לפי מעגלי קירבה מוגדרים. ראשית, יירשו את רכושו של המנוח בן או בת זוגו וילדיו. במקרים אשר בהם לא קיימת “משפחה גרעינית”, יירשו את הרכוש צאצאיהם של ילדי המנוח או הוריו או אחיו ואחיותיו. למותר לציין כי אופן חלוקת הרכוש שנקבעה בחוק הירושה אינה תואמת לעתים את רצונו של המוריש, שכן במצבים מסוימים מעוניין המוריש להוריש חלק מרכושו לאדם אשר אינו נופל תחת הגדרות היורשים הטבעיים של חוק הירושה. כך למשל, אם מוריש מעוניין לגמול לאדם אשר עשה עמו חסד בערוב ימיו וטיפל בו באופן מסור, ואותו אדם הוא אינו בן משפחתו של המוריש, הדרך היחידה שבה יוכל אותו אדם לרשת חלק מהרכוש היא באמצעות עריכת צוואה כדין. במצבים אחרים המוריש אכן מעוניין להוריש את רכושו ליורשיו הטבעיים, אולם ברצונו לחלק את רכושו באופן שונה מזה שנקבע בחוק הירושה – גם במקרה זה על המוריש לערוך צוואה כדין אשר בה יקבע אופן חלוקת הרכוש בהתאם לרצונו.
מצב זה עלול לגרום לכך שנכסים מסוימים ייעלמו מעיניהם של היורשים, ונכסים אלו עלולים “להישכח” ולא להיכנס כלל לעזבנו של המנוח
לא זו בלבד אלא שלתהליך עריכת הצוואה עצמו קיימת חשיבות גדולה להורשת כלל רכושו של אדם. לא פעם לאחר מותו של אדם, יורשיו עומדים חסרי אונים אל מול חוסר הידיעה באשר להיקף הרכוש אשר היה מצוי בבעלותו של המנוח. מצב זה עלול לגרום לכך שנכסים מסוימים ייעלמו מעיניהם של היורשים, ונכסים אלו עלולים “להישכח” ולא להיכנס כלל לעזבנו של המנוח. חשש זה מתעצם כאשר המנוח הוא בעלים של נכסים שונים בחו”ל (כמו השקעות בקרנות הון ובנדל”ן בחו”ל), שהרישום שלהם שלהם והדרתם מתנהל במדינות זרות. חשש זה מוסר כאשר בטרם עריכת צוואה, המוריש – שהוא האדם שקיים לו מרב הידע באשר להיקף רכושו – עורך “רשימת מלאי” של כלל נכסיו שיוחלקו בהתאם לצוואתו.
אם כן, לצוואה חשיבות עצומה לקיום משאלת ליבו האחרונה של המוריש, ובחוק הירושה קיימות מספר דרכים לעריכת צוואה. לכל דרך אשר נקבעה בחוק הירושה קיימים כללים קשיחים המסדירים את אופן עריכת הצוואה, ובמקרה שבו הכללים אינם מתקיימים יכול בית המשפט לפרש את הצוואה בהתאם לעדויות אשר נשמעות בפניו, או חלילה לפסול את הצוואה לחלוטין ולחלק את הרכוש בהתאם לכללים שנקבעו בחוק הירושה. כדי להימנע מתוצאה עגומה זו, ברור כי קיימת חשיבות מאין כמוה להתייעצות עם עורך דין בטרם עריכת צוואה וכן לקבלת ליווי צמוד בעת עריכתה. עורך הדין יציג בפני המוריש את האפשרויות השונות העומדות בפניו לעריכת הצוואה, והוא ידאג כי הכללים הקשיחים אשר נקבעו באשר לכל אפשרות קיימת לעריכת צוואה, יקוימו. זאת ועוד, לעורך הדין קיימות המומחיות והמיומנויות הנדרשות לדאוג לכך שהצוואה תהיה ברורה ובהירה, כך שבמקרה שבו בית המשפט יידרש לדון בה – לא יהיה ספק באשר לפרשנות משאלת ליבו האחרונה של המנוח.
אכן, גם אם נראה שנוח ונעים לדחות שוב ושוב את הצורך לערוך צוואה, למעשה מרגע שהצוואה נערכה נוח ומרגיע יותר לדעת כי הקרובים ביותר אליך הם אלו אשר יירשו את רכושך בהתאם לרצונך המדויק. למשרדנו יש מומחיות בכל הקשור לעריכת צוואות בכלל, ובפרט מומחיות בעניינים הקשורים ברגולציה של השקעות בקרנות הון ובנדל”ן בחו”ל, ואנו נדאג לכך שתהליך חשוב זה של עריכת הצוואה יתבצע במקצועיות ובדקדקנות הנדרשות לשביעות רצונך.